top of page

ORL

Consultatie initiala ORL Profesor

Consultatie control ORL Profesor

Consultatie initiala ORL

Consultatie control ORL

Aspiratii secretii auruculare/extragere dop cerumen

Aspiratii secretii auruculare/extragere dop cerumen bilateral

Pansament

Fibroscopii

Endoscopii

Tratament otita externa

Evacuarea unei colectii purulente

Timpanograma

Taponament

Recolta secretie

Exudat

ORL-SPEC.jpg

Otorinolaringologia este o specialitate medicală preocupată de diagnosticul și tratamentul tulburărilor și bolilor regiunilor capului și gâtului. Aceasta include în mod specific boli sau leziuni ale urechii, nasului și gâtului (ORL), căilor respiratorii superioare și sinusurilor.

Echipa noastră, formată din medici cu experiență, vă pune la dispoziție o serie de investigații și proceduri din domeniu, la un nivel înalt de performanță.

 

Consultație inițială, control, pansament

În cadrul consultației inițiale, medicul specialist va începe cu o discuție despre istoricul de afecțiuni, descrierea simptomelor actuale și alte informații relevante pe care le aveți (dacă sunteți fumător, dacă luați și alte tratamente etc.), trecând apoi la un examen clinic amănunțit. De multe ori, afecțiunile legate de nas, gât, urechi sunt mai complexe, din acest motiv medicul va face un consult detaliat.

După stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului, medicul vă poate recomanda și o consultație de control după un anumit timp, pentru a se asigura că medicația și-a făcut efectul scontat și nu mai sunt alte probleme, sau pentru schimbarea pansamentului, în caz de nevoie. De asemenea, este posibil ca la consultul inițial să mai fie nevoie și de alte intervenții, pe care medicul specialist le poate efectua pe loc sau se va face o programare ulterioară de comun acord.

 

Aspirații secreții auriculare/ extragere dop cerumen: singural și bilateral

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni este formarea dopurilor de ceară la nivelul urechii, cauzele acesteia fiind diverse: curățarea urechii cu ajutorul bețișoarelor, folosirea căștilor intraauriculare, purtarea de proteză auditivă etc. Dar dopurile de ceară se pot forma și datorită faptului ca organismul produce ceară în exces, aceasta având un rol bine stabilit, de protecție a urechii externe și a timpanului.

Doar medicul de specilitate poate face tratamentul de extragere a dopului de ceară, o operațiune simplă, care nu implică durere pentru pacient. Cea mai utilizată metodă de extragere a dopului este prin aspirație auriculară, care se poate face la o singură ureche sau la ambele, după caz.

 

Fibroscopie

Fibroscopia este o investigație amănunțită pentru a vizualiza fosele nazale, rinofaringele, faringele și laringele, frecvent utilizată în cabinetele de ORL, cu scopul de a putea pune un diagnostic corect. Constă în introducerea unei camere de înaltă rezoluție, cu ajutorul unui tub flexibil, pentru a avea o vedere detaliată, în timp real și care este înregistrată.

Procedura se poate face pe loc, în cabinet, nefiind necesare pregătiri speciale din partea pacientului. Nu este dureroasă și durează puțin, iar medicul specialist vă va explica pas cu pas ce presupune această investigație.

 

Endoscopie

Cele mai frecvente endoscopii sunt cea nazală și laringiană, pentru ca mediul specialist să aibă o vizualizare cât mai amănunțită a acestor zone, pentru a stabili cu exactitate diagnosticul. Această investigație se face în cabinet, de către medic  și constă în introducerea unei camere video de înaltă rezoluție în zonele de interes.

Tija de care este atașată camera este foarte subțire și se aplică o anestezie locală pentru a prezenta un grad cât mai mic de disconfort pacientului.

 

Tratament otită externă

Otita externă apare în mod frecvent pe perioada verii, fiind o inflamație a conductului auditiv extern și/sau a pavilionului auricular și este însoțită de durere, înfundarea urechii, scăderea auzului etc. Medicul specialist, în urma controlului, va stabili diagnosticul și va prescrie tratamentul.

După ce colecția purulentă sparge, durerea va înceta și se trece la tratament local, până la vindecarea completă. Sunt necesare mai multe aspirații auriculare pentru a se curăța secrețiile amestecate cu picături locale și resturi de piele descuamate. Diagnosticată la timp, otita externă se poate trata cu ușurință, așa că nu ezita, încă de la primele simptome, să consulți medicul specialist.

 

Timpanograma

Acestă investigație este necesară pentru a stabili un diagnostic în cazul urechii medii, este o tehnică obiectivă oferind informații relevante despre starea timpanului, a volumului de aer din urechea medie și a integrității lanțului osicular.

Nu este dureros pentru pacient și nu necesită colaborarea acestuia precum la audiogramă. Medicul specialist introduce o sondă la nivelul urechii externe, care va pompa o anumită cantitate de aer la o presiune controlată, care va transmite sub formă de grafic mișcările membranei timpanului la numite sunete. Astfel, se obțin informații despre nivelul auzului și despre cauzele scăderii auditive atunci când afecțiunea este localizată la nivelul urechii medii.

 

Alte servicii

In cadrul specializării ORL mai puteți beneficia și de alte investigații și tratamente, pe care medicul specialist le recomandă în urma consultului și stabilirii diagnosticului.

Astfel, puteți veni pentru aplicarea și schimbarea pansamentului, pentru evacuarea unei colecții purulente,  pentru tamponament sau recoltarea de secreții care vor fi trimise ulterior pentru analize detaliate.

Pentru a diagnostica cu acuratețe faringita streptococică, metoda standard este prelevarea de exudat faringian, pe care o puteți face tot la clinica noastră, atât pentru pacienții adulți, cât și pentru copii.

bottom of page